Ricotta
Ricotta patří mezi italské druhy sýra a vyrábí se ze syrovátky (tekutina zbývající při výrobě klasických sýrů) kozího, ovčího nebo kravského mléka. Má krémovou strukturu a často je popisována jako lehčí verze tvarohu.
100 gramů sýra obsahuje:
kalorie: 124 kcal
bílkovina: 9 g
tuk: 8 g
sacharidy: 3 g
sůl: 0,3 g
Bílkovina v sýru ricotta je většinou syrovátka, mléčná bílkovina, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které musí člověk získat z potravy. Syrovátka se snadno vstřebává a může podporovat růst svalů, pomáhá snižovat krevní tlak a snižuje vysokou hladinu cholesterolu. Je však potřeba větší množství výzkumů, které by tyto zdravotní výhody dokázaly.
Parmazán
Parmazán je tvrdý, starý sýr, který má jemnou strukturu a slanou, ořechovou chuť. Je vyroben ze syrového, nepasterizovaného kravského mléka a potřebuje alespoň 12 měsíců zrání, aby se zničily všechny škodlivé bakterie a vytvořily jeho komplexní chuť.
100 gramů sýra obsahuje:
- kalorie: 389 kcal
- bílkoviny: 35 g
- tuk: 26 g
- sacharidy: 3 g
- nasycené mastné kyseliny: 16 g
Vzhledem k tomu, že parmezán je bohatý jak na vápník a fosfor – živiny, které hrají roli při tvorbě kostí, může podpořit zdraví kostí. Tento druh sýra má také nízký obsah laktózy.
Cheddar zrající
Cheddar je populární polotvrdý sýr z Anglie. Vyrábí se z kravského mléka a zraje několik měsíců. Může mít barvu téměř bílou, ale i žlutou. Jeho chuť závisí na druhu sýra.
100 gramů sýra obsahuje:
kalorie: 354 kcal
bílkovina: 24 g
tuk: 29 g
sacharidy: 0 g
Kromě toho, že je bohatý na bílkoviny a vápník, je cheddar dobrým zdrojem vitamínu K – zejména vitaminu K2 ( 34 ). Ten je důležitý pro zdraví srdce a kostí. Brání ukládání vápníku do stěn tepen a žil, díky čemuž nedochází k jejich ucpávání.
Kozí sýr přírodní
Je k dispozici v několika formách, včetně roztíratelných a odrůd připomínajících Brie.
100 gramů sýra obsahuje:
- kalorie: 285 kcal
- bílkoviny: 22 g
- tuk: 22 g
- sacharidy: 2 g
- sůl: 1 g
Kozí mléko obsahuje více mastných kyselin se středním řetězcem, než kravské mléko. Tyto druhy tuku se rychle vstřebávají v našem těle a je méně pravděpodobné, že budou uloženy jako tuky.
Navíc kozí sýr může být pro některé lidi snadněji stravitelný než sýr vyrobený z kravského mléka. Může to být proto, že kozí mléko obsahuje méně laktózy a více druhů bílkovin.
Kozí sýr obsahuje kasein A2, který může být méně zánětlivý a s menší pravděpodobností způsobuje zažívací potíže než kasein A1 nalezený v kravském mléce.